Instituţiile statului român necesită reformare profundă, a spus premeirul Emil Boc la o întrevedere cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale, criticând politicienii care rămân “captivi politicilor populiste”.
“Statul român trebuie schimbat din temelii, nu doar cosmetizat. Guvernul României a demarat un amplu proces de reformă a statului român, un proces de reformă care vine după 20 de ani de politici care nu au fost corelate”, a spus Boc.
El a enumerat o serie de principii strategice pentru reforma demarată de Guvern, printre care şi cel al responsabilităţii, concretizat în legea pensiilor, care recalculează o parte a pensiilor speciale şi de serviciu.
“Prin politicile pe care le-am promovat şi le promovăm, am fost nevoiţi să luăm decizii prin care grupuri privilegiate din societate aveau avantaje în detrimentul celorlalte grupuri şi, de exemplu, în cadrul legii pensiilor, am adoptat un principiu sănătos pentru toţi cei care contribuie la sistemul public de pensii, pentru a impune ca principiu unic contributivitatea şi renunţarea la principii privilegiate, impuse în ultimii 20 de ani. E un principiu care doare din punct de vedere social, dar este corect cu contribuabilii la sistemul de pensii”, a exemplificat premierul.
Informatizarea sistemului de sănătate, o urgenţă
Şeful Executivului a evidenţiat şi necesitatea informatizării sistemelor de colectare a taxelor şi a domeniului sănătăţii.
“Pot să dau exemplul Sănătăţii unde, deşi trebuia în urmă cu 10 ani să fie informatizat în integralitate sistemul care vizează administrarea resurselor pentru sănătate, el se va încheia doar anul acesta şi numai după ce am făcut presiuni importante şi considerabile ca demersul să fie dus până la capăt. Pentru că nu s-a dorit. Nu s-a dorit pentru că neinformatizarea sistemului medical permite scurgerea de resurse publice în alte buzunare decât cele a