Romanele „Claudius Bombarnac“ şi „Kéraban Încăpăţânatul“, de Jules Verne, se distribuie miercuri, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei. Un jurnalist traversează Asia pentru a scrie un material despre acest continent, iar un negustor turc ocoleşte exagerat de mult în drumul spre casă.
Romanul „Claudius Bombarnac" fost publicat pentru prima dată în foileton, în publicaţia franceză „Le Soleil", între 10 octombrie şi 7 decembrie 1892, apărând apoi sub în volum în luna noiembrie a aceluiaşi an, la Editura Hetzel din Paris.
Cartea povesteşte aventurile unui corespondent de presă francez, angajat de publicaţia „Secolul XX" să realizeze un reportaj de-a lungul marii linii feroviare ce traversează continentul asiatic de la Uzun-Ada, în Turkistan, până la Peking, în China. Acţiunea romanului începe când Bombarnac se află în Tiflis, unde spera să rămână trei săptămâni, pentru a vizita ţinuturile Georgiei şi a scrie despre ele. În ciuda tuturor pregătirilor de documentare şi a speranţelor, gazetarul primeşte însă o telegramă care îl informează că trebuie să plece numaidecât spre o altă destinaţie.
Reportaj transasiatic
„Claudius Bombarnac, reporter, Secolul XX, Transcaucazia". Astfel suna adresa destinatarului depeşei pe care am găsit-o pe 13 mai, când am ajuns la Tiflis. Iată textul acesteia: A se suspenda orice proiect. La data de 15 curent, Claudius Bombarnac se va afla în portul Uzun-Ada, de pe litoralul estic al Mării Caspice.
Acolo va lua direct trenul Marele Transasiatic, între graniţa Europei şi capitala Chinei. Va trebui să transmită impresii sub formă de cronică, să intervieveze personaje de vază întâlnite pe parcurs, să semnaleze cele mai mici incidente prin scrisori sau telegrame, după nevoie, pentru un reportaj. Secolul XX se bizuie pe zelul, activitatea, îndemânarea corespondentului său, căruia îi