E nevoie de un compromis pe tema organismelor modificate genetic (OMG). Declaraţia a fost făcută la RFI de ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Comisia Europeană a lăsat la latitudinea fiecărui stat membru decizia privind interzicerea sau nu a cultivării organismelor modificate genetic. Laszlo Borbely propune un moratoriu de câţiva ani în România.
E nevoie de un compromis pe tema organismelor modificate genetic (OMG). Declaraţia a fost făcută la RFI de ministrul Mediului, Laszlo Borbely (audio).
Comisia Europeană a lăsat la latitudinea fiecărui stat membru decizia privind interzicerea sau nu a cultivării organismelor modificate genetic.
Laszlo Borbely propune un moratoriu de câţiva ani în România. "Eu am propus un moratoriu, nu neapărat pe cinci ani, dar până când nu se clarifică din punct de vedere ştiinţific - şi aceasta este disputa şi la nivelul Uniunii Europene - sunt multe ţări mari, care au interzis deja aceste organisme modificate genetic, pentru că nu s-a putut demonstra până acum dacă sunt sau nu nocive. Evident, sunt şi avantaje economice", spune ministrul Mediului.
Laszlo Borbely precizează că, oricum, România importă "destul de mult" porumb modificat genetic din America de Sud : "Se importă destul de mult din America de Sud, într-adevăr, asemenea porumb, dar şi alte plante modificate genetic. Deci, pe undeva trebuie făcut un compromis între ceea ce înseamnă apărarea mediului şi interzicerea oricăror asemenea organisme, care sunt nocive. Doi : interesele economice. Să vedem cum putem lua decizii în condiţiile în care e piaţă liberă. Noi interzicem aceste organisme şi pe de altă parte, din America de Sud, din alte ţări importăm tot organisme modificate genetic".
Ministrul Mediului propune, aşadar, interzicerea cultivării OMG, pentru o perioadă de cinci ani. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără s-a opus însă. "Eu nu sunt de ac