Recesiunea s-a încheiat dar ne aflăm într-o perioadă în care criza economică se poate transforma foarte uşor în crize sociale. Ca şi crizele financiare, crizele sociale nu mai au doar un efect local, aşa încât este nevoie de o dezbatere la nivel european şi de strategii la nivelul UE pentru a răspunde acestei ameninţări.
Lăsând în urmă anii de expansiune fiscală, guvernele caută acum soluţii pentru a-şi consolida situaţia. De aceea, momentul nu putea sa fie mai potrivit pentru ca Preşedinţia belgiană a Uniunii Europene să facă din sărăcia în rândul copiilor una dintre priorităţile la nivel european. Pe 2-3 septembrie, în localitatea belgiană Marche-en-Famenne a avut loc o conferinţă care a reunit experţi, factori de decizie şi lucrători sociali din domeniul îngrijirii şi asigurării bunăstării copiilor. Preşedinţia belgiană a avut iniţiativa acestei conferinţe care a concluzionat că adoptarea unei recomandări pentru abordarea sărăciei în rândul copiilor şi promovarea bunăstării tuturor copiilor ar însemna un pas înainte spre obiectivul comun de reducere a sărăciei. Conferinţa a marcat un moment important în lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale. Ne referim insa la excluziunea socială acută, şi nu doar de dezavantaje minore. Când subliniem nevoia solidarităţii, nu înţelegem prin asta ajutoare sau activităţi caritabile. Pentru ca situaţia să se îmbunătăţească, eradicarea sărăciei în rândul copiilor şi a excluziunii sociale trebuie considerate un drept fundamental al omului.
Europa are peste 100 de milioane de persoane sub 18 ani. Dintre acestea, în jur de 20% sunt expuse riscului sărăciei. Cifrele variază de la 12%, şi chiar şi mai puţin în Danemarca, Finlanda, Suedia, Cipru, Slovenia şi Germania, la 22-23% în Marea Britanie, Grecia, Italia, Lituania, Polonia, România şi Spania. Există şi mari diferenţe regionale: în Estonia copiii din mediul ru