Aproximativ 30 de profesori din Sălaj au plecat la Bucureşti, pentru a participa la mitingul de protest de astăzi împotriva măsurilor guvernamentaleProfesorii s-au urcat aseară în tren din Zalău şi Jibou, pregătiţi să îngroaşe rândurile cadrelor didactice care protestează astăzi în Piaţa Victoriei, în faţa Ministerului Muncii şi la Ministerul Educaţiei.
„Legea învăţământului n-a luat în calcul dorinţele noastre! Protestăm din cauza scăderilor salariale, din cauza amestecului politicului în şcoală, şi aici mă refer la numirile pe criterii politice a directorilor de şcoli şi a inspectorilor. Manifestaţia este în primul rând una de avertisment, o formă de luptă sindicală”, a spus unul dintre profesori, care n-a dorit să-şi dea publicităţii numele.
„Cred că se va schimba ceva, de aceea mergem. Poate nu anul acesta, dar de anul viitor. Asta e speranţa mea”, a mai spus un alt dascăl.
Profesorii sunt scârbiţi
„Suntem scârbiţi de tot ce se întâmplă în învăţământ! Nu sperăm să obţinem nimic, dar nu putem să acceptăm pur şi simplu şi să nu facem nimic! Salariile sunt mizerabile, mai ales pentru noi, cei care suntem la început. Naveta nu se decontează în multe localităţi şi e o cheltuială în plus. Nu mai rămânem cu aproape nimic. După noua grilă de salarizare care se preconizează, vom fi tot în pierdere”, spune un tânăr profesor.
„5 octombrie, ziua dascălilor umiliţi“
„5 octombrie este Ziua Mondială a Educaţiei. Dar nu şi pentru noi! În România este ziua dascălilor umiliţi”. Acesta este sloganul sub care se desfăşoară protestele.
Personalul didactic protestează azi la Bucureşti pentru salarii decente, coeficienţi mai mari în grila de salarizare unitară a bugetarilor, majorarea salariului minim la 750 de lei în 2011, adoptarea noii legi a Educaţiei care să reformeze sistemul de învăţământ, aplicarea Legii 221/2008. În plus, ei ma