România trebuie să facă unele corecţii pentru a avea o administraţie mai eficientă şi mai puţin costisitoare. În ministere responsabilităţile sunt vag stabilite, iar criteriile schimbărilor de personal sunt neclare, consideră Peter Harrold, directorul de ţară pentru Europa Centrală şi Ţările Baltice al Băncii Mondiale.
Este nevoie ca Guvernul să îmbunătăţească nivelul serviciilor oferite de instituţiile publice, simultan cu o scădere a costurilor. "Succesul revizuirii înseamnă ca administraţia publică să livreze servicii de calitate pentru cetăţenii săi şi mai este nevoie de o administraţie care să consume mai puţine resurse", a spus Harrold.
Acesta a accentuat necesitatea ca nivelul absorbţiei fondurilor europene să crească, inclusiv prin reformarea modului în care funcţionează instituţiile din subordinea Guvernului.
Expertul Băncii Mondiale a evaluat strategiile pe care oficialităţile române le implementează sau pe care intenţionează să le implementeze.
"Planurile strategice par să fie foarte ambiţioase faţă de resursele tehnice şi financiare la dispoziţie. Sustenabilitatea acestor strategii pare limitată", a apreciat Harrold adăugând că aceste strategii trebuie să reziste schimbărilor de administraţie.
În anumite ministere, resposabilităţile sunt definite vag
Harrold a cerut ca Ministerul de Finanţe să-şi îmbunătăţească modul de prioritizare a politicilor şi programelor fiscale, iar Ministerului Transporturilor să devină mai eficient în atragerea fondurilor structurale.
"Ministerul Agriculturii nu este doar un mare receptor de fonduri, dar are şi rol important pentru ca România să-şi atingă obiectivele, îndeosebi în ceea ce priveşte reducerea sărăciei. Obiectivul esenţial este reducerea numărului de săraci în mediul rural. În ceea ce priveşte Ministerul Educaţiei, acesta trebuie să furnizez o forţă de muncă specializat