Zăcămintele de ţiţei şi gaze ale României pot fi mult mai bine exploatate cu o tehnologie avansată, spune Jay Glick, CEO al Lufkin Industries. Oficialul companiei americane consideră că România se numără printre ţările cu cel mai mare potenţial de creştere din emisfera estică.
Într-un secol în care producţia de petrol şi gaze a lumii a depăşit punctul maxim şi se apropie de declin, companiile petroliere se îndreaptă din ce în ce mai mult spre zone noi, inaccesibile până acum, dificile pentru foraj.
Citiţi şi:
Boc asigură compania americană Lufkin că investiţia de la Ploieşti va fi sprijinită de partea română
Mai mult, zăcămintele existente nu mai sunt abandonate atât de uşor, ci sunt stoarse până la ultima picătură. În acest context, investiţiile în tehnologia de explorare şi extracţie au devenit din ce în ce mai mari şi extrem de importante.
Texanii de la Lufkin Industries, unul dintre cei mai mari producători de echipamente petroliere din lume, au trecut Oceanul în expansiunea lor spre Est. După deschiderea unei fabrici în Franţa, americanii au mers mai departe şi s-au oprit în România. Lângă Ploieşti, în comuna Ariceşti, ei încep astăzi construcţia unei fabrici de utilaje petroliere, investiţie de 126 de milioane de dolari.
Surpriza din subsolul ţării
În 2012, când fabrica va fi gata, aici vor lucra 320 de angajaţi, iar circa 20% din producţie va merge către piaţa petrolieră românească. Procentul pare mare pentru o ţară ale cărei rezerve dovedite de petrol şi gaze sunt estimate să se epuizeze în următorii 15-20 de ani.
Însă Jay Glick, CEO al Lufkin Industries, susţine că România poate avea mai mult petrol decât estimează, cu condiţia ca zăcămintele să fie mult mai bine exploatate. „Cu o bună tehnologie poate fi recuperat foarte mult petrol", a declarat Glick, întru-un interviu acordat ziarulu