Printre câştigătorii celor mai importante contracte legate de aderarea la spaţiul Schengen se numără firmele lui Florin Călinescu, Ion Țiriac, Călin Ştefan Cătălin Radu (fost acţionar la Politehnica Iaşi) şi Madadi Ali (Rădăcini Motors).
Cele mai multe dintre companiile care şi-au adjudecat sume importante din fondurile comunitare alocate României prin Facilitatea Schengen au obţinut în anul de criză 2010 şi alte contracte cu o serie de instituţii ale statului. Şi nu doar în acest an, ci şi în anii anteriori. În plus, printre premianţi se află şi unul dintre sponsorii partidului de guvernământ, Asesoft, care şi-a adjudecat contracte Schengen de peste 8 milioane de euro.
Recordul pentru cel mai mare contract este deţinut de firma Mobilis din Iaşi, controlată de Călin Ştefan Cătălin Radu, care urmează să încaseze 22,9 milioane de euro. Mobilis va furniza echipamente de acces (staţii radio de bază şi terminale de abonat) şi va executa „branşamente electrice complexe“. Chiar dacă a reuşit să-şi adjudece numai 8,3 milioane de euro, firma Mira Telecom ocupă primul loc în ceea ce priveşte numărul de contracte câştigate, şase, într-un interval de câteva luni. Nici Florin Călinescu nu se poate plânge. În asociere cu Premium Auto, aparţinând grupului Țiriac Auto, Călinescu bifează un contract de 10,5 milioane de euro, firma sa, Pro Optica, urmând să furnizeze binocluri, ochelari de vedere pe timp de noapte etc. Interesant este că un posibil concurent, IOR Bucureşti, al cărei acţionar majoritar este Ministerul Economiei, nu a depus nicio ofertă. În schimb, a depus Călinescu o scrisoare de intenţie pentru preluarea IOR.
Peste o sută de milioane de euro valorează contractele atribuite în acest an de Ministerul Finanţelor unor firme care „sprijină“ astfel aderarea României la Spaţiul Schengen. Multe din ele au lipici la banul public.
Animozităţile recen