Deficitul de personal calificat de pe piaţa locală a determinat furnizorii de formare profesională, ONG-urile sau organizaţiile patronale să se înghesuie să înscrie online proiecte prin care să solicite finanţare europeană pentru cursuri de calificare şi recalificare pentru angajaţii din turism sau din construcţii.
Cu şase zile înainte de închiderea apelului de proiecte destinat formării profesionale prevăzut în ghidul solicitantului, depunerea a fost suspendată ieri deoarece valoarea finanţării nerambursabile solicitată prin intermediul cererilor de finanţare înscrise depăşeşte de două ori bugetul alocat.
Peste 340 de cereri de finanţare, care au cerut fonduri europene totale de peste 621,9 mil. lei (147,8 mil. euro), au fost înregistrate online în 15 zile de la deschiderea apelului de proiecte pentru axa 2 "Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii", domeniul de intervenţie 2.3 "Acces şi participare la formare profesională continuă", din cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
Bugetul alocat pentru acest domeniu este 317,5 mil. lei (circa 75 mil. euro). Valoarea totală eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 50.000 şi 500.000 de euro, iar contribuţia proprie variază între 2 şi 5% din valoarea cheltuielilor care se decontează (eligibile).
"Consider că este o axă destul de solicitată pentru că este nevoie de calificarea şi recalificarea personalului", spune Luminiţa Gabriela Ene, manager de proiect în cadrul companiei Eurodezvoltare, furnizor de formare profesională care anul trecut a câştigat două proiecte europene pentru calificarea persoanelor din domeniul construcţiilor şi al turismului. Valoare totală a proiectelor se ridică la peste 3,6 mil. lei (0,85 mil. euro).
Unul dintre proiectele depuse de companie este "Formare profesională continuă î