Numirea companiei Franklin Templeton drept administrator al activelor de 3,4 mld. euro ale Fondului Proprietatea este contestată în instanţă de un acţionar al Fondului, Ioana Sfârăiala, care susţine că Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor prin care Templeton a preluat mandatul nu a respectat legea.
La doar câteva zile de la instalarea la cârma Fondului Proprietatea, sucursala locală a companiei britanice Franklin Templeton a primit primele contestaţii din partea acţionarilor. Ioana Sfârăială, acţionar al Fondului, contestă la Tribunalul din Bucureşti legalitatea deciziilor luate pe 6 septembrie de către acţionarii convocaţi în Adunarea Generală Extraordinară (AGEA). Pe 6 septembrie, în cadrul AGEA, acţionarii au aprobat numirea lui Franklin Templeton drept administrator şi listarea Fondului la BVB.
"Potrivit legii societăţilor comerciale, dacă convocarea unei AGA nu este conform legii, atunci deciziile AGA sunt nule. Proiectul de modificare a actului constitutiv al Fondului nu a fost publicat în termenul legal, de 30 de zile înainte de AGA. Pe 6 septembrie a fost aprobată modificarea actului constitutiv al Fondului Proprietatea, prin care Franklin Templeton devenea administrator, deşi modificările propuse de conducerea Fondului trebuia publicate cu 30 de zile înainte de întrunirea acţionarilor", a spus Ioana Sfârăială, fără a da detalii despre pachetul de acţiuni deţinut la Fond. Convocatorul AGA a fost publicat în Monitorul Oficial la 4 august, iar modificările propuse pentru schimbarea actului constitutiv au fost publicate la 23 august.
"Vreau să fie respectată legea. Numirea companiei Franklin Templeton nu a fost legală", a adăugat ea. Pe de altă parte, conducerea de atunci a Fondului susţine că AGA a respectat toate condiţiile legale.
Grupul american Franklin Templet