Românii cheltuiesc cei mai mulţi banii pentru consum, în principal pe produsele alimentare şi băuturi nealcoolice, ceea ce reflectă nivelul scăzut de trai, iar salariile sunt cea mai importantă sursă de venituri, reprezentând mai mult de jumătate din resurse.
Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării au scăzut uşor în al doilea trimestru al anului faţă de primele trei luni, de la 2.342 de lei la 2.337 de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Şi la nivelul cheltuielile medii lunare tendinţa a fost uşor descendentă, nivelul coborând de la 2.071 la 2.051 de lei, reprezentând 87,5% din veniturile totale.
"Structura cheltuielilor populaţiei relevă nivelul scăzut de trai din România, deoarece o parte semnificativă a venitului populaţiei este orientat către consum (87,5%). Totuşi se observă o diminuare a acestor cheltuieli cu 0,5 puncte procentuale comparativ cu acelaşi trimestru din 2009, pe fondul unei uşoare modificări a comportamentului populaţiei spre economisire", a comentat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank. Ea a explicat că populaţia şi-a redus cheltuielile cu bunurile alimentare (-0,5 puncte procentuale), precum şi pe cele cu îmbrăcămintea şi încălţămintea (-1 punct procentual) comparativ cu T2 2009, pe fondul crizei economice, în timp ce cheltuielile cu bunurile alcoolice şi tutun au crescut cu 0,7 puncte datorită majorării accizelor. De asemenea, cheltuielile cu locuinţa şi transportul au crescut cu 0,9%, respectiv 0,7%, din cauza majorării tarifelor la utilităţi şi combustibili.
Cheltuielile pentru consum au cea mai mare pondere, de 72,1% din cheltuielile totale. Pe poziţia secundă se plasează cheltuielile pentru impozite şi taxe, cu 16,3% din total, în timp ce sumele alocate pentru investiţii au cea mai mică pondere, de 1,8%.
În contextul creşterii TVA şi al reducerii s