Comisia Europeană a transmis, săptămâna trecută, o scrisoare autorităţilor române prin care solicită clarificări referitoare la modul de transpunere a unei directive europene în legislaţia internă prin OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populaţiei.
Documentul a fost transmis Departamentului pentru Afaceri Europene. Demersul este premergător unei eventuale proceduri de infringement, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.
Citiţi şi:
Bancherii atacă iar Ordonanţa creditelor
Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a confirmat că a început un dialog între Comisia Europeană şi autorităţile române referitor la prevederile OUG 50.
Surse oficiale au declarat încă din luna august, că băncile comerciale ar putea solicita Comisiei Europene deschiderea unei proceduri de infringement împotriva României dacă Ordonanţa 50/2010 nu va transpune exclusiv cerinţele directivei europene şi se va aplica şi contractelor de credite în derulare.
Băncile au solicitat insistent la întâlnirile cu delegaţia FMI şi CE să fie introdusă în noua scrisoare de intenţie o prevedere care să oblige Guvernul să modifice OUG privind contractele de credite pentru populaţie în limitele normelor UE şi să se renunţe la refacerea contractelor în derulare.
Vom analiza recenta ordonanţă pentru a asigura transparenţa în ceea ce priveşte ratele dobânzilor pentru contractele de credite de consum, pentru a asigura armonizarea totală cu legislaţia UE, mai ales în ceea ce priveşte ne-retroactivitatea, se arată în scrisoarea suplimentară la acordul stand-by semnată de autorităţile române în luna septembrie.
Zeci de mii de clienţi ai băncilor din România s-au organizat în grupuri pe internet, pentru a fi mai bine informaţi cu privire la problemele pe care le întâmpină cu banca şi despre cum să negocieze cu instituţia, dar şi pentru a putea să