Aplicarea în forma actuală a Ordonanţei 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori va avea impact negativ atât asupra sistemului bancar, dar şi asupra bugetului de stat şi implicit asupra economiei, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
„Banca Naţională a României a reuşit să facă un studiu din care reiese o situaţie foarte alarmantă. Aplicarea ordonanţei în forma actuală ar însemna venituri de aproximativ 600 de milioane de euro pe care băncile nu le-ar mai realiza. Totodată, este vorba de un impact fiscal pentru că aceste venituri nu se mai realizează. Impactul asupra bugetului înseamnă automat un impact asupra economiei“, a spus Gheţea.
El a adăugat că bancherii au subliniat în mai multe rânduri implicaţiile majore ale aplicării Ordonanţei 50 şi pentru creditele din stoc.
„Nu s-a ţinut cont de părerea noastră şi iată că ordonanţa se aplică în forma în care a fost promovată. Comunitatea bancară încearcă să explice autorităţilor care este pericolul ca această ordonanţă să devină lege“, a mai spus acesta.
Preşedintele ARB a atras atenţia că există interpretări diferite ale aceloraşi paragrafe din actul normativ privind elemente precum marjă, dobândă sau cost. El a precizat că sunt mai multe probleme în ceea ce priveşte formula de calcul a dobânzii, dar şi comisioanele.
„Ordonanţa prevede o listă de comisioane, iar interpretarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor spune că, dacă un anume comision nu se regăseşte în listă, să fie eliminat", a mai spus Gheţea.
"Începe goana după clienţii altor bănci"
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor a mai spus că se aşteaptă ca în următoarea perioadă să înceapă goana băncilor după clienţii altor instituţii, în contextul în care românii cu împrumuturi vor încerca să-şi refinanţeze creditele, prof