Banca Naţională a vândut circa 11 mld. euro din rezerva valutară ca să stabilizeze cursul valutar, de la debutul crizei financiare pe plan local, în octombrie 2008, apreciază analiştii ING Bank. Suma reprezintă aproape jumătate din volumul rezervelor pe care BNR le deţinea la începutul crizei. În acest timp rezerva valutară a BNR a urcat cu 5 mld. euro, de la 27,3 la 32,6 mld. euro, însă doar datorită împrumuturilor externe contractate de stat.
În schimb, fondurile deţinute efectiv de banca centrală au coborât de la 14 mld. euro în septembrie 2008 la numai 4,2 mld. euro în septembrie anul acesta. "Aceasta sugerează că BNR a vândut circa 11 miliarde de euro", spune Nicolae Alexandru, economistul-şef al ING Bank. "În astfel de situaţii, de regulă BNR nu face comentarii.
Aş avea însă o întrebare: cum au calculat? BNR cumpără şi vinde valută prin multe operaţiuni. De multe ori cumpără ieftin şi vinde scump. În momentul de faţă, nivelul înregistrat al rezervelor este cel mai mare de când există România", a comentat pentru ZF Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Dar şi datoria externă este la cel mai ridicat nivel.
"DiferenŢa de la 4,2 miliarde de euro până la 32,6 miliarde de euro - nivelul rezervelor valutare oficiale în septembrie 2010 - este reprezentat de împrumuturile de la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi ceilalţi investitori care au finanţat deficitul bugetar (prin cumpărarea de eurobonduri - n. red.) şi de rezervele minime obligatorii ale băncilor comerciale, de circa 6,5 miliarde de euro", spune Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.
Împrumutul de la FMI (care a intrat direct în rezerva BNR, cu excepţia unor rate care au mers la Trezorerie) reprezintă 11,2 miliarde de euro, iar cele contractate de la Comisia Europeană şi investitorii