Numărul mare de taxe şi impozite, precum şi colectarea neuniformă a acestora sunt factorii cu cel mai mare impact negativ asupra mediului de afaceri autohton
În România, o companie plăteşte anual 114 taxe faţă de numai două, în Suedia. Firmele înregistrate în statul nord-european plătesc un impozit "corporatist" (care include taxa pe profit, contribuţiile sociale, TVA şi impozitele pe proprietate) şi acciza pe combustibil, conform unui studiului "Paying Taxes 2010", editat de Banca Mondială.
Avalanşa de modificări legislative care pune în dificultate chiar şi pe specialiştii în probleme fiscale este un alt minus al mediului de afaceri local. În acest context, reprezentanţii companiilor de consultanţă emit o serie de sugestii fiscale. "Adoptarea unui set de măsuri ar duce la îmbunătăţirea mediului de afaceri şi ar avea impact asupra veniturilor la buget şi asupra creşterii activităţii economice", a declarat Peter de Ruiter, partener al PricewaterhouseCoopers (PwC), în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Ziarul Financiar.
O primă propunere este urgentarea adoptării legislaţiei în domeniul holdingului. Astfel, companiile care constituie un grup vor putea acţiona ca un un singur contribuabil, în special în privinţa plăţii TVA, opinează reprezentantul PwC. El mai propune reducerea numărului de taxe, dar şi plafonarea nivelului de contribuţii sociale aferent unui angajat. "Mediul de afaceri s-ar simţi mai bine dacă ar exista o legislaţie care să-i permită să contribuie la realizarea unei legislaţii, să o conteste. Dacă toate măsurile ar fi adoptate, firmele s-ar concentra mai mult pe business şi mai puţin pe sistemul fiscal", a mai spus de Ruiter.
Statul, codaş la colectare
O altă viziune cu privire la sistemul fiscal din România este exprimată de Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank. "Problema constă