Deşi este încă foarte tânăr, Ionuţ Dârjan s-a impus deja ca un nume cunoscut în peisajul muzical din Sălăj. La numai 28 de ani, conduce orchestra Ansamblului „Porolissum“.
La şapte ani lua primele cursuri de vioară cu profesorul Ştefan Ioanovici, dar la un moment dat, înainte de admiterea la liceu, s-a gândit să renunţe la vioară pentru a deveni mecanic auto. A luat lecţii de vioară în particular, iar în clasa a XI-a de liceu s-a hotărât să-şi transforme pasiunea în profesie.
Şef de orchestră la numai 28 de ani
A intrat printre primii la Facultatea de Muzică şi, încă din timpul facultăţii, a colaborat cu diferite ansambluri şi cu artişti din Zalău şi din Oradea. La 20 de ani, cântăreţul Dinu Iancu Sălăjanu l-a ajutat să intre la Ansamblul „Porolissum“, unde, în momentul de faţă, este chiar şef de orchestră.
„Sigur că mi-ar fi plăcut să pot lucra la Operă sau la Filarmonică, dar din păcate după absolvirea facultăţii nu mi-am permis acest lucru. Mă bucur, însă, că aici, în Zalău, am reuşit să mă implic şi să aduc un plus vieţii culturale, atât câte este el“, explică Ionuţ, adăugând că muzica violonistului Maxim Vengerov îi este cea mai dragă.
Nu poate trăi numai din muzică clasică
Pe lângă recitalurile de muzică clasică şi cursurile pe care le predă la Liceul de Artă, Ionuţ Dârjan cântă şi muzică populară sau lăutărească, la nunţi sau pentru prieteni.
„Nu consider că a cânta ambele genuri muzicale ar fi un compromis. Mie îmi place muzica populară. Mi-a plăcut dintotdeauna, aşa că nu consider că fac ceva imoral cântând la chefuri sau la nunţi“, spune Ionuţ.
Pe de altă parte, violonistul mai susţine că în România anului 2010 e aproape imposibil să trăieşti din muzică clasică. În plus, muzica lăutărească îi aduce nişte bani în plus.
Ce-i place?
Spune că-i plac lucrur