Apa pe care o beau bihorenii conține, în cantități nepermise, arsen, clor rezidual liber, nitraţi, nitriţi, amoniac și fluor. Arsenul a fost descoperit în foraje și în reţelele de distribuţie din localităţile Avram Iancu, Petid, Tămaşda şi la fântâni din localităţile Ant, Tulca, Satu Nou.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a efectuat luna trecută recoltări de probe din reţele de aprovizionare cu apă şi fântâni din 27 de localităţi bihorene. „Acţiunile s-au desfăşurat în Beiuş și în comunele Avram Iancu, Cociuba Mare, Drăgăneşti, Holod, Răbăgani, Rieni şi Tulca", a spus Marius Pîrcioagă, directorul DSP Bihor. Apa a fost catalogată ca fiind potabilă numai în Beiuş, Ghighişeni și Sudrigiu, în celelalte localități fiind depășiți parametri normali.
Dezinfecție
DSP Bihor a dispus securizarea şi igienizarea zonelor de protecţie sanitară pentru staţiile de pompare şi tratare și pentru bazinele de înmagazinare. S-a impus de asemenea asigurarea perimetrelor de protecţie ale fântânilor, acoperirea cu capac şi acoperiş a acestora, dezinfecţia surselor, golirea, spălarea şi dezinfecţia bazinului de înmagazinare a reţelei de distribuţie, montarea de robineţi de prelevare probe, reglarea aparatului de clorinare și sistarea furnizării apei potabile către consumatori. Pentru sugari și copii DSP Bihor a recomandat asigurarea apei potabile, din alte surse.
Avertizări
Având in vedere riscul major pe care îl prezintă asupra sănătăţii consumatorilor arteziana Holod (lângă Gară), fântâna Holod (Şcoala cu clasele I-VIII şi Primărie), fântâna Dumbrava (Şcoala cu clasele I-IV), apa din reţeaua localităţii Delani, sistemul central de aprovizionare cu apă al localităţii Tămaşda, apa din forajul din centrul localităţii Avram Iancu (în spatele Bisericii Ortodoxe), arteziana din localitatea Ant, reţeaua de aprovizionare cu apă a localităţii Petid, artezian