Bucureştiul a coborât pe penultimul loc în topul celor mai bune 36 de oraşe europene pentru afaceri
Nicolescu: Statul nu a reuşit să elaboreze un program anticriză coerent care într-adevăr să poată fi pus în practică
Pârvan: Este nevoie de stabilitate fiscală, de o relaxare a forţei de muncă, precum şi de reducerea birocraţiei
Bucureştiul se află pe penultima poziţie, faţă de 30 anul trecut, în clasamentul celor mai bune 36 de destinaţii pentru afaceri din Europa, înregistrând regrese la majoritatea criteriilor luate în considerare la alcătuirea topului, potrivit unui studiu al Cushman&Wakefield. În urma Bucureştiului se plasează doar Atena, se arată în studiul European Cities Monitor, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield.
Cele mai bune trei destinaţii pentru afaceri sunt, ca şi anul trecut, Londra, Paris şi Frankfurt. Pe următoarele poziţii s-au plasat Bruxelles, în urcare cu un loc, şi Barcelona, care a coborât cu o treaptă, comparativ cu 2009, Amsterdam, Berlin şi Madrid.
La alcătuirea clasamentului s-a ţinut cont de mai multe criterii, considerate importante de companii în deciziile de a loca afacerile, precum calitatea legăturilor de transport cu alte oraşe interne sau externe, telecomunicaţiile, accesul la alte pieţe, disponibilitatea şi cheltuielile cu forţa de munca, costurile cu spaţiile de birouri şi calitatea vieţii angajaţilor.
Pe primele poziţii în topul criteriilor se regăsesc accesul facil la pieţe şi clienţi, element indicat de 61% dintre repondenţi, disponibilitatea personalului calificat (58%) şi calitatea telecomunicaţiilor (55%).
În ceea ce priveşte, accesibilitatea pe piaţă, Bucureştiul se află pe ultima poziţie, coborând 11 locuri, la acest criteriu Capitala înregistrând cea mai mare depreciere. Tot pe ultimul loc în clasamentul celor 36 de pieţe analizate se află Bucureşt