• Aceste substanţe nutritive joacă un rol important pentru buna desfăşurare a proceselor metabolice şi menţinerea stării de bine
Grăsimile şi proteinele de origine animală sunt primele substanţele nutritive pe care le ocolim atunci când vrem să adoptăm un stil alimentar sănătos sau să slăbim. gândul vă oferă o listă de grăsimi şi proteine sănătoase şi ce rol au acestea pentru buna funcţionare a organismului.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia asupra faptului că orice dietă din care sunt complet excluse grăsimile este periculoasă pentru sănătate.
"Grăsimile sau lipidele joacă un rol esenţial în biologia celulelor, ţesuturilor şi organelor, fiind necesare pentru buna desfăşurare a proceselor metabolice şi menţinerea stării de sănătate", explică prof. dr. Mencinicopschi.
Medicul nutriţionist susţine că peştele gras - codul, tonul, merluciul, macroul şi sardinele, fructele de mare, untul natural cu moderaţie şi în stare crudă, reprezintă cele mai sănătoase surse de lipide pentru organism. Legumele verzi, nucile, seminţele de in, uleiul de cânepă, rapiţă, măsline, arahide şi palmier reprezintă cele mai sănătoase surse vegetale de grăsimi, menţionează specialistul. La polul opus carnea grasă, maioneza, produsele de patiserie, cofetărie şi fast-food conţin grăsimi periculoase pentru sănătate. Bolile cardiovasculare şi obezitatea sunt principalele efecte ale unei diete bogate în grăsimi "rele".
Proteinele accelerează metabolismul
La rândul său, medicul nutriţionist Mihaela Bilic spune că proteinele sunt elementul de bază din structura tuturor organelor şi ţesuturilor. "Proteinele mai au un mare avantaj, şi anume că sunt greu de digerat. Pentru absorbţia lor organismul «cheltuieşte» multă energie. Timp de trei ore după o masă bogată în proteine metabolismul creş