Sfârşitul crizei este încă departe pentru piaţa locală de capital, consideră unii dintre cei mai mari investitori străini de pe Bursă, iar perspectivele deloc optimiste îi determină să fie tot mai precauţi cu privire la plasamentele locale sau să încerce să profite de chilipirurile care vor apărea în piaţă.
Suedezii de la East Capital şi olandezii de la Middle Europe Investments (MEI) sunt cei mai importanţi investitori instituţionali de la bursa din Bucureşti, prin fondurile de investiţii pe care le administrează. Ambii investitori au pierdut zeci de milioane de euro pe piaţa locală de la declanşarea crizei, şi deşi sunt de părere că "ce a fost mai greu nu a trecut încă pentru România", adoptă strategii diferite pentru investiţiile locale.
East Capital, cu active nete în gestiune de 4,2 mld. euro şi cu plasamente de circa 33 milioane de euro pe bursa din Bucureşti, se pregăteşte să profite de scăderile anormale ale activelor din regiunea Europei de Est prin lansarea celui de-al doilea fond de "chilipiruri" din portofoliu. Fondul Special Opportunities II va investi în companiile din Rusia şi Balcani. Primul fond a obţinut un randament de 38% în dolari de la lansarea în vara anului trecut şi până în prezent, cea mai mare investiţie din portofoliu fiind acţiunile Fondului Proprietatea.
"Volatilitatea şi criza de capital sunt în avantajul nostru şi ne permit să facem investiţii similiare celor realizate imediat după criza din 2008. Prezenţa şi experienţa locală ne vor permite să capitalizăm aceste oportunităţi înainte ca condiţiile de piaţă să redevină normale", a spus Peter Elam Hakansson, preşedintele companiei East Capital.
Bursa de la Bucureşti - volatilă şi "subţire" pentru investitorii străini
Pe de altă parte, compania olandeză Middle Europe Investments, care prin fondul Roemenie & Bulgarije Fund (RBF) deţine plas