După dresaj, soldaţii necuvântători sunt folosiţi la paza obiectivelor militare şi la detectarea materialelor explozive.
În trei spaţii în care s-au crescut cai, la fosta unitate militară Vlădeşti, din Râmnicu Vâlcea, se formează acum câini soldaţi. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a înfiinţat, în urmă cu 10 ani, în adăposturile cailor, Sectorul de Creştere Instrucţie şi Dresaj Câini (SCIDC), singura unitate de acest gen din ţară. „Am pornit cu 14 câini, rasa Ciobănesc German. Într-un deceniu am dresat aici peste 400 de patrupede care păzesc obiective militare din ţară, ori detectează materiale explozive", spune căpitan dr. Marius Panait, comandantul centrului. Astăzi, conductorii pregăteau pe kinodromul unităţii câinii. „Şase ore lucăm zilnic cu fiecare câine. Trebuie să fi la dispoziţia animalului în permanenţă. Dacă te-a simţit că nu eşti ataşat nu mai faci nimic", declară plutonierul Marius Răguşitu.
Folosiţi la Summitul NATO
În prezent, la Vlădeşti sunt 100 de câini (pui şi patrupede în dresaj şi predresaj). Fiecare animal are un nume înscris într-un carnet şi un act de sănătate. După împlinirea vârstei de trei luni căţeluşii sunt distribuiţi conductorilor de serviciu pentru un curs de predresaj. Puii sunt obişnuiţi cu materialele chinologice, după care se face o preselecţie pe categorii de serviciu. De la vârsta de un an începe dresajul câinelui pe cele două specializări şi acomodarea lor cu conductorii de la unităţile unde urmează să fie duşi. „Un câine e format mai uşor pe pază obiective decât pe depistarea materialelor explozive . Din 30 de câini, dacă găsim trei cu temperament liniştit să îi folosim pe materiale explozive e foarte bine", spune Marius Panait. După dresaj, de la vârsta de doi ani, câinele e folosit în serviciu şapte ani, după care e scos la licitaţie, ori e adoptat de conductor. Câinii pregătiţi la Vlădeşti