Comisia economică a dat aviz favorabil OUG 50/2010, în unanimitate, după ce deputaţii au adus însă aproape 100 de modificări variantei care este în vigoare
Deputaţii din Comisia economică au dat aviz pozitiv, cu unanimitate de voturi, ordonanţei de urgenţă 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
Votul a fost dat însă doar după ce au fost adoptate 98 de amendamente la această lege, printre cele mai importante fiind cele legate de transparenţa serviciilor facturate şi cel care prevede că Protecţia Consumatorilor nu poate închide o sucursală de bancă, ci doar BNR.
Deputaţii susţin că, deşi au dat aviz pozitiv doar după ce au adus aproape 100 de modificări actului normativ, majoritatea amendamentelor au fost împotriva băncilor.
Preşedintele Comisiei pentru politică economică, deputatul PSD Mihai Tudose, a declarat, pentru gândul, că din cele 98 de amendamente adoptate la ordonanţa 50/2010, 70 sunt "împotriva băncilor". "Fiecare citeşte ce vrea din ceea ce am discutat noi. Din partea băncilor am auzit păreri că i-am fi nenorocit, iar 70 din cele 90 de amendamente adoptate sunt împotriva băncilor şi pentru consumatori", a spus Tudose.
Preşedintele Comsiei de politică economică a mai arătat că votul a fost unanim: "În comisie a fost unanimitate. Cei cu care ne-am bătut noi au fost, de fapt, băncile. Împotriva lor am adoptat cele mai multe amendamente".
S-a anulat retroactivitatea legii
El a precizat că unele amendamente au făcut referire la retroactivitatea OUG 50/2010, respectiv la faptul că, din forma primită de Comisie, cea impusă de ANPC, se poate înţelege că actul normativ are menirea de a modifica dobânzile la creditele acordate până acum, ceea ce este fals. Modificările au fost făcute, după cum susţine el, pentru a evita situaţia în care România este chemată în faţa unei curţi internaţionale de arbitraj, unde