Autorităţile intenţionează să realizeze o serie de instituţii pentru dezvoltarea sectorului IMM, precum un Mediator de credite, Centre de Consiliere pentru Achiziţii Publice, Consiliul de Competitivitate, finanţate prin programe europene, a declarat, miercuri, consilierul superior în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Cezar Iliu, la conferinţa România Retail Summit.
'Unul dintre obiectivele strategiilor pentru dezvoltarea sectorului IMM este implementarea unor proiecte existente deja în alte state europene. Este vorba despre Mediatorul de credite, acordarea unor facilităţi fiscale pentru 'business angels', Consiliul Naţional pentru Antreprenoriat, Centre de consiliere pentru achiziţii publice, Cardul de afaceri, înfiinţarea Cosiliului de Competitivitate, Susţinerea aglomerărilor competitive (clustere) şi stimularea firmelor cu creştere rapidă, numite în limbajul de specialitate gazele', a declarat Cezar Iliu.
Oficialul MECMA a precizat că toate proiectele vor fi implementate cu fonduri europene.
'Iniţiatorii vor fi MECMA, Ministerul Finanţelor Publice, Banca Naţională a României, Ministerul Muncii, ANRMAP, Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului', a adăugat acesta.
De asemenea, printre obiectivele MECMA pentru dezvoltarea sectorului IMM se regăseşte realizarea unui brand economic de ţară, potrivit consilierului MECMA.
Pentru promovarea creşterii economice prin investiţii şi îmbunătăţirea climatului investiţional, MECMA urmăreşte stabilirea unui portofoliu de domenii şi locaţii, precum şi construirea unui portal informatic.
'Investiţiile străine directe din anul 2010 s-au situat la un nivel mai mic decât în 2009, când nivelul a fost de 4,899 miliarde euro. În 2010 suntem devansaţi doar de Polonia, în timp ce în 2009 ne-am aflat pe locul trei în regiun