Oamenii spun că schimbarea listei de tratamente gratuite îi condamnă la moarte pentru că nu-şi permit să cumpere altele. Şefii Casei de Asigurări de Sănătate dau vina pe băcăuanii care nu îşi plătesc contribuţia şi sfătuiesc medicii să prescrie medicamente ieftine.
Bolnavii cronic din judeţ vor trebui să dea mai mulţi bani pentru a se trata. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău oferă gratuitate doar pentru medicamentele ieftine, iar cine vrea să urmeze acelaşi tratament ca până acum trebuie să plătească.
Acest lucru l-au simţit pe pielea lor şi băcăuanii care au mers să-şi ridice pastilele de la farmacie. „I-am cumpărat tratamentul mamei mele, care suferă de o boală psihică, şi a trebuit să plătesc 300 de lei, deşi până acum nu dădeam niciun ban. Aceşti oameni sunt acum condamnaţi la moarte pentru că mulţi nu-şi vor permite acest lux“, ne-a spus revoltată Silvia Petrici.
O persoană plăteşte, trei se tratează
Şi Aneta Spătaru (79 de ani) a constatat că trebuie să plătească de trei ori mai mult pentru a-şi achiziţiona medicamentele necesare bolilor de care suferă. „Am tensiune şi probleme cu inima. Am luat reţeta de la doctor şi am venit direct la farmacie. Aici am aflat că trebuie să dau 45 de lei pe medicaţia compensată. Luna trecută am dat doar vreo 12 lei“, s-a plâns bătrâna.
Oficialii CJAS Bacău afirmă că această măsură se impune, având în vedere că încasările la bugetul de Sănătate scad de la o lună la alta. În momentul de faţă, un băcăuan plăteşte şi trei se tratează. „Consumul lunar este de circa 33 de milioane de lei, iar contribuţia băcăuanilor este de cel mult 17 milioane de lei. De aceea trebuie să vedem cum cheltuim banii“, a declarat Viorica Drăgănuţă, director CJAS.
Reţete adaptate la bugetul bolnavilor
Medicii sunt şi ei sfătuiţi să se plieze pe noile reguli