După o zi grea la serviciu singurul lucru pe care vrei să îl faci când ajungi acasă este să îţi plângi de milă în timp ce te îndopi cu o pizza? Când eşti deprimată începi să visezi la o ciocolată? Iar când eşti fericită că ai făcut ceva bine te răsplăteşti cu o prăjitură cam mare? Dacă te regăseşti în aceste descrieri atunci eşti o persoană care mănâncă emoţional, potrivit ivillage.com.
Oamenii care mănâncă ca un răspuns la emoţii au o problemă cu greutatea pentru că stilul lor de a mânca este dictat de sentimente. Ei nu mânâncă pentru că le este foame, ci pentru că mâncarea îi face să se simtă mai bine. Măncarea reprezintă pentru ei un medicament pentru stres, tristeţe, anxietate sau încântare. Însă rezultatul este unul nedorit: pierd controlul asupra regimului alimentar şi ajung să consume un număr mare de calorii, deci să se îngraşe excesiv.
Acest mod de a mânca va duce inevitabil la depresie care va fi tratată tot prin mâncare, astfel se va crea un cerc vicios repetat la nesfârşit.
Toţi oamenii sunt într-o oarecare măsură „mâncăcioşi emoţionali". Trăim într-o societate orientată spre consum, în care măncarea este un aspect fundamental la vieţii de familie. Dar cum ştii că ai întrecut măsura cu mâncatul ca răspuns al unei stări emoţionale? Simplu, poţi să îţi dai seama că ai o problemă atunci când emoţiile tale îţi afectează sănătatea şi fericirea.
Dietele tradiţionale nu vor funcţiona dacă eşti un astfel de consummator deoarece majoritatea nu ţin seama de aspectele psihologice ale persoanei. Ele nu sunt realizate astfel încât să integreze şi soluţii pentru motivele care îi determină pe oamenii să nu le respecte restricţiile.
În cartea „Fattitudes", psihologul american Jeffrey R. Wilbert spune că este necesar să descoperi care sunt emoţiile care te fac să mănânci şi să înţelegi conexiunea dinte acestea şi modul în care ele transformă