Bancherii se apropie tot mai mult de forma agreată a Ordonanţei 50/2010, care a fost aprobată marţi de Comisia economică din Camera Deputaţilor cu modificări în favoarea băncilor. Ordonanţa creditelor a trecut de o comisie din Camera Deputaţilor cu nu mai puţin de 98 de amendamente, majoritatea aduse de bancheri. Clienţii au pierdut o primă repriză.
Bancherii ţin morţiş ca Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori să nu devină lege în forma actuală. Lobby-ul pe care l-au făcut până în prezent la Banca Naţională a României (BNR), Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a dat roade.
Mai citeşte şi:
Vezi aici care sunt modificările aduse Ordonanţei creditelor
UPDATE Bancherii bănăţeni îi invită pe hoţi să le treacă pragul şi să îi lase fără bani
Comisia economică din Camera Deputaţilor a ţinut cont marţi de o serie de amendamente aduse de reprezentanţii băncilor.
„În forma avizată de Comisia economică sunt incluse toate propunerile noastre. Considerăm că este o formă bună, care reflectă atât realităţile privind transpunerea directivei europene, cât şi realităţile sistemului bancar românesc", a spus Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
Băncile au câştigat doar o repriză în meciul pe care îl joacă cu clienţii şi a cărui miză este de 600 de miloane de euro. Pentru a deveni lege însă, Ordonanţa 50/2010 trebuie să mai treacă de Comisia de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, să fie dezbătută în plen, promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial.
Modificări subtile
Multe dintre modificările aduse actului normativ în favoarea bancherilor sunt subtile, iar la prima vedere nu par să schimbe prea mult forma Ordonanţei. Totuşi, tocmai prin aceste modificări „mascate", bancherii ar putea să le întindă noi capcane clienţilor