Toţi cei care comentează acţiunile Băncii Centrale limitându-se numai la cursul valutar greşesc, a declarat, miercuri, în cadrul unui colocviu de specialitate, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, care a remarcat şi faptul că evoluţia cursului a început să devină o obsesie pentru români.
'Banca Centrală trebuie să controleze lichiditatea de pe piaţă, având un rol vital în acest sens, în funcţie de ce instrumente are. Tehnic vorbind, toţi cei care se tot aventurează să comenteze acţiunile BNR limitându-se numai evoluţia cursului, greşesc. Banca Naţională face treabă bună, reuşeşte să păstreze echilibrele macro prin controlul lichidităţilor. Cursul de schimb este aproape o obsesie pentru români, iar mass-media îşi face datoria mai mult sau mai puţin, dar dezbaterea publică rămâne încă superficială', a afirmat Isărescu.
Oficialul BNR a adăugat că stabilitatea financiară a unei ţări trebuie adăugată la stabilitatea preţurilor.
'Alături de stabilitatea preţurilor şi ţinerea inflaţiei sub control, obiectiv principal trecut în Legea Băncilor Centrale Europene, se înfiripă ideea unui obiectiv secundar - stabilitatea financiară. S-a ajuns la concluzia că există mai multă rigiditate legată de stabilitatea preţurilor în Europa Occidentală. Criza actuală poate să dovedească faptul că poţi avea stabilitatea preţurilor, dar nu, în mod inevitabil, poţi avea şi stabilitate financiară', a subliniat Guvernatorul BNR.
BNR organizează, miercuri, colocviul cu tema 'Instrumente de plată', printre temele de discuţie aflându-se evoluţia instrumentelor de plată şi practica în materie, piaţa plăţilor, aspecte practice cu privire la acceptarea în garanţie a instrumentelor de plată.
La eveniment participă Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Bogdan Olteanu - viceguvernatorul BNR, şi reprezentaţi ai băncilor come