După o intervenţie de schimbare a valvei aortice şi montare a unui dispozitiv ce reglează bătăile inimii, Banu Bobocel (44 de ani) are din nou energie, s-a lăsat definitv de fumat şi a început să îndrăgească mersul pe jos
Pe 4 mai 2010, Bobocel Banu, din Râmnicu Sărat, s-a urcat la volanul maşinii sale şi a condus aproape fără întrerupere până la Spitalul Fundeni din Bucureşti, unde urma să fie operat pe cord. „N-am vrut să mă gândesc la nimic, aşa că mi-am ţinut mintea ocupată", zice el. Medicii i-au înlocuit o valvă defectă a inimii, iar, ulterior, i-au montat şi un stimulator cardiac ce îi reglează bătăile inimii.
Scade riscul celei de-a doua intervenţii
Dacă n-ar veni din trei în trei luni la control, aproape că ar uita prin ce intervenţie complexă a trecut. „Am o viaţă absolut normală", spune el. După numai o lună de recuperare, s-a întors la lucru, uimindu-şi toţi colegii. „Tu te-ai operat pe inimă şi eşti deja pe şantier?!", îl întrebau ei miraţi.
Succesul operaţiei nu a constat doar în măiestria chirurgului. A contat mult şi programul de recuperare pe care pacientul l-a urmat după intervenţie. „Un program specializat ajută pacientul să îşi recapete condiţia fizică şi psihică pe care o avea înaintea operaţiei. În plus, scade cu 60% riscul celei de-a doua intervenţii pe cord", spune cardiologul Luminiţa Iliuţă, din Bucureşti, cea care a monitorizat pacientul înainte şi după intevenţie.
Stabilizat cu tratament, apoi operat
Bobocel nici nu şi-ar fi dat seama că suferă cu inima, dacă n-ar fi ajuns să obosească, după 200 de metri de mers pe jos. „Nici prin gând nu îmi trecea că m-am născut cu o malformaţie a inimii, dar eram o fire dinamică şi mă îngrijora senzaţia intensă de oboseală. Mă înţepa inima când făceam efort, nu mai dormeam bine, căpătasem o tuse înecăcioasă", îşi aduce aminte el. Aşa a ajuns la Spitalul Municipal din