O absolventă Filologie, specializată în aceste limbi, a preferat să-şi facă şcoală proprie. Deoarece învăţământul de stat se confruntă cu probleme de ordin economic, absolvenţii facultăţilor cu valenţe didactice se reorientează către zone mai profitabile.
Citeşte şi:
Zeci de şcoli hunedorene primesc sporuri "de ruşine"
Astfel, la Galaţi Andreea Ionescu, o tânără care a terminat de doar doi ani Facultatea de Limbi si Literaturi Străine, secţia Japoneză - Engleză, din cadrul Universităţii Bucureşti, s-a hotărât să-şi încerce norocul în învăţământul privat, dar nu ca angajat, ci în postura de liber profesionist.
A închiriat o sală de clasă la Liceul „Radu Negru", a amenajat-o cu buget propriu, după care a început să predea exact ceea ce a învăţat în facultate.
„Din câte ştiu eu, la ora aceasta sunt singura persoană care predă japoneza, în mod autorizat, în judeţul Galaţi", afrmă Andreea.
Tânăra, în vârstă de 26 de ani, a ales acest mod original pentru a-şi practica exercita meseria, din dorinţa de a-şi putea păstra independenţa.
„N-am vrut să depind de capriciile legiuitorilor sau de cele ale vreunui director de şcoală. Dacă ar fi să mă orientez spre sistemul public, m-aş duce să lucrez numai în cadru academic", a mai spus Andreea.
Din cauza legilor prost făcute, cei care vin să înveţe cele două limbi străine la cursurile Andreei nu pot primi diplome atestate de minister.
„Eu le dau diplome, pe care scrie că au absovit cursurile la un anumit nivel, după care se pot prezenta fără probleme la un curs de atestare gen Cambridge sau Toefl", explică tânăra profesoară.
De altfel, cei care vin să înveţe limbi străine în acest sistem, au nevoie de ele la nivel de conversaţie, pentru a se descurca la joburile din alte ţări. Pe de altă parte, sunt şi foarte mulţi părinţi care îşi aduc copiii la Andreea.
„Cursurile sun