Prunele sunt ieftine, gustoase şi uşor de folosit în bucătărie, atât la deserturi, cât şi însoţind felurile principale. Deşi cele mai cunoscute reţete cu prune sunt gemul şi găluştile, cu aceste fructe se pot prepara tarte, prăjituri, băuturi savuroase şi chiar sosuri pentru friptură.
Succesul mâncărurilor este asigurat de gustul acrişor al prunelor, dar şi de faptul că acestea împrumută uşor aroma condimentelor folosite: ghimbir, scorţişoară, anason, miere, vin, cimbru, chimen sau frunze de dafin. În plus, dacă ai cumpărat nişte prune nu foarte aromate, le poţi prăji puţin, iar savoarea se va intensifica.
Prăjitură cu prune şi alune
Desertul ideal pentru o după-amiază ploioasă, alături de un ceai fierbinte: pandişpan cu aromă de alune de pădure şi prune acrişoare, care completează perfect aluatul dulce.
Ingrediente pentru opt felii:
* 200 de grame de alune de pădure decojite
* 500 de grame de prune, fără sâmburi
* 200 de grame de unt, la temperatura camerei
* 200 de grame de zahăr pudră
* patru ouă bătute
* 200 de grame de făină
* o linguriţă de praf de copt
* două linguri de zahăr brun
Mod de preparare:
Preîncălzeşte cuptorul la 180 °C. Acoperă o tavă cu o bucată rotundă de hârtie pentru copt. Păstrează câteva alune pentru a decora prăjitura, la final, iar pe celelalte prăjeşte-le uşor. Lasă-le să se răcească, apoi pune-le într-un blender şi amestecă până sunt măcinate fin. Păstrează două linguri pentru decor.
Împarte prunele în două cantităţi egale. Toacă o parte în bucăţele mari, iar cealaltă parte în jumătăţi. Pune într-un bol untul şi zahărul şi bate-le până obţii o pastă omogenă şi cremoasă. Adaugă apoi treptat ouăle şi, dacă amestecul devine prea moale, pune puţină făină. Presară restul fainei, praful de copt, apoi alunele măcinate şi prunele tocate bucăţi.
Pune amestecul a