Produsele structurate destinate investitorilor cu profil ridicat de risc listate în iulie de Erste Bank pe bursa de la Bucureşti au atras un interes ridicat din partea investitorilor, în doar trei luni de la lansare realizându-se tranzacţii cu acestea în valoare de peste 14 mil. lei (3,3 mil. euro).
Jumătate din tranzacţii s-au realizat pe un singur instrument, respectiv Dax Turbo Short (EBDAXTS1), care permite investitorilor să profite de pe urma scăderii indicelui german DAX.
Puţini brokeri credeau că aceste instrumente îşi vor găsi cumpărători pe piaţa locală, din cauza gradului ridicat de complexitate, în special în cazul certificatelor turbo, însă apatia de pe piaţa acţiunilor i-a determinat pe speculatori să le încerce. Deşi Bursa este dominată de speculatori, pe piaţa de la Bucureşti nu se găsesc încă instrumente autohtone specifice speculatorilor, precum tranzacţiile de vânzare în lipsă denumite şi tranzacţii short, care dau posibilitatea investitorilor de a câştiga şi când piaţa scade.
Raiffeisen, care şi-a lansat propriile certificate pe Bursă la mijlocul lunii august, nu a reuşit să atragă un interes la fel de mare, din cauză că a listat doar certificate de tip index (care au o evoluţie similară cu cea a activului suport), considerând că cele turbo sunt prea complexe pentru investitorii locali. Principiul de funcţionare al certificatelor turbo este însă destul de simplu: când activul suport (de exemplu indicele DAX) scade, preţul certificatelor turbo short creşte, iar preţul certificatelor turbo long scade.
Când activul suport creşte, certificatele short scad şi cele long cresc. Formula de calcul al preţului certificatelor turbo include şi un coeficient de levier, care dă posibilitatea obţinerii unor câştiguri sau pierderi de câteva ori mai mari decât variaţia zilnică a indi