Pentru că prevederile OUG 50 nu sunt aplicate, clienţii băncilor din Ploieşti se pregătesc de procese.
Valentin Bujoreanu a contractat, în anul 2008, un credit de nevoi personale în valoare de 87.184 franci eleveţieni de la Volksbank, pe care trebuie să îl restituie în 25 de ani.
După apariţia Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, prin care li se solicită băncilor să renunţe la comisionul de risc, ploieşteanul a mers la bancă şi a solicitat modificarea contractului încheiat iniţial.
Valoarea comisionului de risc, pe care ploieşteanul o plăteşte lunar, este de 214 franci eleveţieni, ceea ce înseamnă aproximativ 686 de lei. Raportat la suma totală a creditului, comisionul reprezintă aproximativ jumătate din aceasta.
„Mi s-a spus verbal că acest comision de risc se redenumeşte şi că nu va fi eliminat din contract. Imediat ce am primit răspuns, am fost la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi am făcut reclamaţie. Printr-o adresă, am fost înştiinţat că inspectorii au dispus eliminarea comisionului de risc, emiterea unui nou grafic de rambursare şi au amendat banca", spune Valentin Bujoreanu.
Sute de dosare, pe rol
Pentru că nici după amenda primită reprezentanţii băncii nu au eliminat comisionul de risc din contract, ci doar l-au redenumit în comision de administrare, Valentin Bujoreanu este hotărât să dea în judecată banca.
„Ne-am constituit un grup format din mai mulţi clienţi ai Volksbank şi am contactat o firmă de avocatură din Bucureşti pentru deschiderea unei acţiuni în instanţă. Am înţeles că vom fi aproximativ 600 de persoane din toată ţara. Vom cere returnarea comisionului de risc de la începutul creditului pentru că oricum acesta era perceput abuziv. Au mai fost procese pe tema asta şi au avut câştig de cauză", spune inginerul de 39 de ani.
Reclamaţi băncile!
În ultimele două luni, la sediul