Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat ieri că BNR intervine pentru a corecta fluctuaţiile prea ample de curs care ar face rău economiei, dar afirmă că euro nu este menţinut artificial la nivelul de 4,2 lei. În acelaşi timp, omul de afaceri Dinu Patriciu spunea că, în acest moment, cursul real ar trebui să fie de 4,7-4,8 lei pentru un euro şi că BNR greşeşte ţinând artificial euro mai jos.
În şase ani leul s-a depreciat cu numai 3% faţă de euro, în timp ce inflaţia a fost de 42%.
Deprecierea cursului este văzută ca o soluţie pentru stimularea exporturilor şi redresarea economiei de către oamenii de afaceri, iar poziţia lor este susţinută şi de actuala înfruntare dintre Statele Unite ale Americii şi China, care se luptă pentru
a-şi slăbi monedele. "Cursul real de schimb din acest moment este de peste 4,7-4,8 lei pe euro. Faptul că Banca Naţională ţine în mod artificial cursul la nivelul actual este greşit", a declarat ieri Dinu Patriciu.
Argumentul lui Patriciu a fost că un curs de schimb "real" ar fi impulsionat exporturile, omul de afaceri susţinând şi faptul că dolarul este o monedă mai importantă decât euro pentru afacerile româneşti. "Nu se cumpără nimic în euro. Toate materiile prime le cumpărăm în dolari", a afirmat el. Încă de la începutul crizei, în toamna lui 2008, Patriciu a susţinut o depreciere a leului, el vorbind la un moment dat şi de un curs de 5 lei pentru un euro.
De partea cealaltă, guvernatorul Isărescu spune că problemele economiei româneşti sunt mult mai adânci şi ţin de lipsa reformelor structurale, iar deprecierea cursului este o idee "simplistă". El respinge astfel şi comparaţia cu modelul polonez, unde banca centrală a acceptat la sfârşitul lui 2008 o depreciere şoc a zlotului, pentru a menţine dobânzile scăzute la creditele în monedă locală. BNR a adoptat o politică opusă: a controlat depre