Cancerul reprezinta astazi o problema majora de sanatate pt intreaga omenire. Incidentele cele mai mari o au cancerul de colon, pulmonar (la barbati) si cel de san si col uterin (la femei).
Cresteri semnificative in ultimii ani au si formele de cancer de piele (melanomul malign al pielii), cancerul de pancreas si cele din sfera ORL.
Etiologia cancerului de san nu este cunoscuta. Au fost implicati factori genetici, virali, hormonali. Sunt incriminati si factori de risc, cum ar fi: dieta bogata in grasimi, obezitatea, consumul de alcool si tutun.
Factorii genetici sunt si ei discutabili, daca insa rudele de gradul 1 (mama si sora) au prezentat cancer mamar, riscul pentru femeia respectiva de a face aceasta afectiune se multiplica de 2-3 ori.
Cancerul de san insa nu cunoaste varsta. Daca in urma cu cateva decenii aceasta afectiune se intalnea la femeile trecute de 50-60 de ani, astazi tot mai multe tinere sunt diagnosticate cu cancer de san.
Riscul de cancer mamar la femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani este de aproximativ 1 la 250 de femei, in timp ce pentru femeile cu varsta intre 40 si 50 de ani este de 1 la 70.
In Romania sunt diagnosticate aproximativ 6.000 de cazuri noi de cancer mamar pe an, iar in Europa se estimeaza ca la fiecare 2 minute unei femei i se pune acest diagnostic.
De cele mai multe ori, boala evolueaza asimptomatic, iar diagnosticul se pune in urma unui control de rutina.
O simpla examinare a sanilor poate furniza informatii referitoare la asimetria sanilor, modificarea conturului acestora, prezenta unei formatiuni tumorale si chiar modificari tegumentare ca roseata, edemul, prezenta de fisuri sau cruste.
Cand medicul suspicioneaza o astfel de afectiune, in urma examenului clinic, va recomanda investigatii suplimentare precum ecog