Politicile monetare ultra-relaxate introduse de Rezerva Federală americană şi Banca Centrală Europeană constituie o sursă de haos la nivel mondial şi nu un mijloc de a ajuta la relansarea economiei mondiale, a declarat marţi profesorul american de economie Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel şi fost economist şef al Băncii Mondiale, transmite Reuters.
Un val de lichidităţi provocat de Fed şi BCE destabilizează pieţele valutare şi obligă ţări precum Japonia şi Brazilia să intervină pentru a-şi apăra exportatorii, a declarat presei Joseph Stiglitz, într-o conferinţă organizată la Columbia University.
'Ironia este că Fed eliberează toată această lichiditate în speranţa că va relansa economia americană. Însă de fapt nu ajută cu nimic economia americană ci crează haos în restul lumii. Este o politică foarte ciudată pe care o urmează Fed', a apreciat Stiglitz.
De la începutul lunii septembrie şi până în prezent, dolarul american s-a depreciat cu aproximativ 6,5 procente în raport cu un coş de valute internaţionale, în condiţiile în care perspectivele unei noi relaxări monetare din partea Fed i-a determinat pe investitorii să caute profituri mai mari în alte parte. Însă acest aflux de dolari a condus la aprecierea multor monede ale unor state emergente, precum Brazilia, care oferă perspective de creştere mai mare. De asemenea, yenul japonez a atins şi el o valoare record în raport cu dolarul.
Stiglitz a apreciat că recentele acţiuni ale acestor state de a pune capăt aprecierii monedelor lor naţionale au fost necesare.
'În acest context, este natural pentru ţările respective să nu permită o aprecierea cursului de schimb care să-i distrugă pe exportatori', a spus laureatul premiului Nobel.
Luni, Brazilia a dublat taxele pentru investiţiile străine în bondurile emise de autorităţile locale, în tim