La Frankfurt, pe Main, s-a deschis cea de-a 62-a ediţie a Tîrgului Internaţional de Carte, cea mai mare manifestare de acest tip din lume. La festivitatea de inaugurare a salonului de carte au participat ministrul german de externe, Guido Westerwelle şi preşedintele Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner.
Argentina este anul acesta invitata de onoare a tîrgului. Această ţară sud-americană este reprezentată de 70 de scriitori (între care îi amintim pe Laura Alcoba, Osvaldo Bayer şi Félix Bruzzone). Aceştia se vor întîlni cu publicul german, vor susţine lecturi publice şi vor participa la dezbateri.
La cel mai mare tîrg de carte din lume vor participa anul acesta 114 ţări, între care şi România.
Între 6 şi 10 octombrie vor putea fi văzute ultimele noutăţi editoriale, expuse în peste 7000 de standuri. Potrivit organizatorilor, la tîrg vor fi prezentate aproximativ 309.885 de titluri, dintre care 102.867 de apariţii noi.
În centrul salonului se află anul acesta tehnologiile digitale din domeniul editării de cărţi electronice.
Sunt programate numeroase întîlniri cu autori din lumea întreagă. Printre cei care urmează să citească în faţa publicului, respectiv să participe la dezbateri publice, se află laureatul premiului Nobel pentru Literatură, scriitorul german Günter Grass. Invitat la o dezbatere mai este şi controversatul autor al cărţii „Germania se desfiinţează“, Thilo Sarrazin.
Tezele acestuia referitoare la problemele legate de integrarea musulmanilor în societatea germană, au stîrnit un val de polemici. Alţi autori cunoscuţi care vor fi la Frankfurt sunt Ken Follet şi Jonathan Franzen.
Scriitorul Johann Lippet, originar din Banat, va participa la lansarea unei cărţi despre artişti români în străinătate, realizată de Adriana Cîrcu.
În preajma deschiderii tîrgului s-a decernat şi Premiul Cărţii germane. Cu ac