Directorul Fundaţiei Dinu Patriciu, Tincuţa Baltag, a fost invitată la videochatul adevarul.ro, unde a discutat despre sistemul de educaţie din România şi bursele acordate de organizaţie.
Principalele declaraţii ale Tincuţei Baltag:
Eu provin dintr-o familie extrem de săracă. De aici pasiunea pentru cauze sociale.
Educaţia este singura şansă de a redeveni performanţi ca naţiune.
Avem şi profesori mai puţini pregătiţi, haideţi să vorbim şi despre selecţia profesorilor.
În anul 2010, eu nu mai înţeleg rolul inspectoratelor şcolare. Dacă am desfiinţa aceste inspectorate cred că am avea mai mulţi bani pentru şcoli.
În general, protestele în stradă nu rezolvă mai nimic. Negocierea este cea care dă rezultate.
La aplicarea cunoştinţelor stăm destul de prost. Elevii români învaţă într-un sistem care nu mai are nicio legătură cu ce se întâmplă. Ce înveţi în şcoală acum, nu te mai ajută. Există un decalaj enorm - sistemul educaţional românesc este încremenit.
Noua lege a educaţiei va rezolva unele probleme, conţine nişte elemente foarte importante: depolitizarea sistemului educaţional, studenţii sunt încurajaraţi să predea în mediul rural. Încă mai cred că este prea stufoasă. Nu suntem în stare să creăm o piaţă a educaţiei.
Problema nu este că nu sunt bani, ci că nu sunt cheltuiţi eficient.
În mediul preuniversitar doar 1 % din totalul elevilor din România merg la o şcoală privată. În mediul universitar, 36 % din elevi merg la privat, ceea ce este mult peste media europeană, dar calitatea studiilor nu este foarte bună.
Calitatea educaţiei este determinată de calitatea profesorilor.
Eu aş încuraja părinţii şă-şi trimită copiii la studii. Este important ca România să investească în studenţi. Vrem să avem forţă de muncă calificată, nu doar ieftină. Avem nevoie de tineri foarte bine pregătiţi care să cre