Muzeografii au expus pentru public obiecte getodacice, tapiserii și monede din secolul trecut. Expozițiile vor putea fi vizitate toată luna octombrie.
Băcăuanii care vor să se relaxeze zilele acestea sunt așteptați la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" pentru a vedea patru expoziții noi, ce au fost inaugurate astăzi cu ocazia Simpozionului "Vasile Pârvan".
Prima dintre ele reunește pe simeze o colecție de peste 50 de tapiserii lucrate de artiști din București. "Faptul că lucrările sunt realizate numai de bărbați demontează ideea că numai femeile sunt pricepute la acest lucru. Expoziția dovedește că bărbații sunt în artă deopotrivă raționali și apolinici", a spus Iulian Bucur, critic de artă la vernisaj. Lucrările pot fi admirate la Galeriile de Artă Contemporană din cadrul muzeului.
A doua expoziție, sub genericul "Tamasidava", adună peste 300 de piese descoperite într-o așezare și un mormânt getodacic.
"Săpăturile la așezarea getodacică s-au efectuat între 1967 și 1997, iar la tumul între 1998 și 2002 de către mine și Viorel Căpitanu la situl arheologic din comuna Răcătău. Este pentru prima dată când expunem obiectele", ne-a zis Lăcrămioara Istina, muzeograf arheolog.
În sala sunt expuse amfore, podoabe de sticlă, ceramică și săgeți.
Expoziție cu obiecte donate
Cea de a treia expoziție care a fost inaugurată de curând cuprinde o serie de obiecte donate muzeului în luna septembrie de către Neculai Manolachi din satul Frumoasa, comuna Balcani.
"Pot fi admirate peste 40 de monede ce datează de la 1867 până în prezent, un topor din cultura Monetoru, adica epoca bronzului, un sigiliu din secolul al XVIII-lea, decorații și obiecte etnografice și religioase. Poate fi văzut un costum popular foarte interesant", a menționat Marius Istina, unul dintre organizatorii expoziției.
Cea din urmă colecție de documen