Lobby-ul şi ameninţările bancherilor nu au rămas fără efect. Ieri, membrii Comisiei pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare din Camera Deputaţilor au adus mai multe amendamente la OUG 50/2010, privind creditele populaţiei. Conform noilor modificări, clienţii pot să-şi ia adio de la marjele de 1% pe care visau să le obţină în negocierile cu băncile. Creditorii vor putea aplica în continuare marjele de dobândă pe care le-au propus clienţiilor, în luna septembrie, prin actele adiţionale la creditele vechi, conform OUG 50/2010. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢUSursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
1 /.
Dobânzile vor fi legate de indicii interbancari păstrânu-se acelaşi cost al creditului ca şi în prezent, iar comisioanele mari pot fi percepute în continuare.
"Am încercat să găsim o cale de mijloc în aşa fel încât să repornim motorul economiei şi nici să nu omorâm băncile. Prin aceasta am vrut să facem condiţii cât mai transparente pentru toţi", a declarat, pentru EVZ, preşedintele Comisei, Mihai Tudose.
Unul din amendamentele aprobate de Comisia de specialitate prevede că "pentru contractele aflate în curs de derulare care prevăd rata dobânzii raportată la o rată de referinţă internă a creditorului, conversia ratei dobânzii (...) se va realiza asigurându-se acelaşi nivel al valorii nominale a dobânzii.
Marjele care vor fi stabilite în baza acestui articol sunt identice cu cele propuse de bănci clienţilor în actele adiţionale pentru implementarea actualei forme a OUG 50. Însă, clienţii nu au fost mulţumiţi de nivelul marjelor propuse de bănci şi au început să se organizeze pentru a se judeca cu finanţatorii.
Vezi aici modificările aduse ieri OUG 50/2010 de Comisia pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare din Camera Deputaţilor.
"Mai sunt paşi de făcut"
Forma finală urmează să fie votată de plen