Preparatele din plante sau pe bază de propolis şi masajul clasic ne feresc de infecţii. În această perioadă, mulţi dintre noi sunt predispuşi îmbolnăvirilor ca urmare a schimbărilor de temperatură, dar şi a alimentaţiei dezechilibrate, somnului insuficient sau stresului.
Echinacea este una dintre cele mai eficiente şi mai folosite plante pentru creşterea imunităţii organismului. „Echinacea are proprietăţi antivirale şi bacteriostatice. Cura cu echinacea trebuie efectuată în prima lună a sezonului rece şi repetată periodic.
Sub formă de tinctură, se administrează câte o linguriţă de trei-patru ori pe zi, dizolvată în puţină apă. Sub formă de comprimate cu pulbere de echinacea, se ia aproximativ 1 gram pe zi, în funcţie de vârstă", spune medicul de familie cu competenţă în apifitoterapie Ruxandra Constantina de la Clinica Medas din Bucureşti.
Tratamentul durează în general 30 de zile, cu pauză, sau zece zile pe lună, timp de trei luni. În cazurile în care rezistenţa organismului este foarte scăzută, cura poate fi prelungită. Pentru potenţarea efectelor de prevenire şi de combatere a infecţiilor gripale, se pot administra capsule ce conţin echinacea în combinaţie cu zinc şi cu vitamina C.
Eficient pentru combaterea bacteriilor este şi propolisul. „Din tinctura de propolis se administrează câte 30-40 de picături de două-trei ori pe zi, în funcţie de vârstă şi de greutate. Tabletele cu propolis (câte o capsulă de trei-patru ori pe zi) fie se înghit, fie se sug", recomandă medicul Ruxandra Constantina. De asemenea, la PLAFAR există siropuri din măceşe, cătină, sau din afine, cu un conţinut bogat în vitaminele A şi C şi în bioflavonoide.
Masajul clasic combate inflamaţiile
Conform specialiştilor Centrului de Medicină Alternativă şi Complementară din SUA, o singură şedinţă de masaj clasic este de ajuns pentru stimularea imunităţii. @