Câştigul salarial mediu net a fost în august de 1.339 lei, în scădere cu 1,2% (16 lei) faţă de iulie şi cu 0,7% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, cele mai mari valori înregistrându-se în transporturi aeriene, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit INS. Astfel, în transporturi aeriene câştigul a fost de 3.330 lei, iar în hoteluri şi restaurante de 787 lei, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.846 lei, cu 1,2% mai mic faţă de luna precedentă. În august, în majoritatea activităţilor economice nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai scăzut, urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte), de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare din sectorul economic. De asemenea, în unele activităţi economice reducerea nivelului câştigului salarial mediu net din august a fost cauzată de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete de vacanţă).
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au avut loc în activităţile de producţie a produselor din tutun, cu 7%, în fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), industria metalurgică, extracţia minereurilor metalifere, între 4% şi 5%, şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), între 3% şi 4%.
Prime de vacanţă