Mamele-avocat s-au adunat astăzi, la prânz, în faţa Baroului Bucureşti, pentru a protesta faţă de decizia Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) de a nu le mai acorda integral indemnizaţia de creştere a copilului, întrucât beneficiază şi de indemnizaţie de la stat. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
Dacă până acum, mamele-avocat aflate în concediu de creştere a copilului beneficiau de două indemnizaţii - una de la stat, în baza veniturilor impozabile, şi alta de la Casa de Asigurări a Avocaţilor, în baza contribuţiei obligatorii lunare -, începând din octombrie, ele vor primi bani mai puţini.
Potrivit Alinei Boantă, avocat definitiv în Baroul Bucureşti, Uniunea Naţională a Barourilor din România a decis, prin două hotărâri luate la sfârşitul lunii septembrie, ca „indemnizaţia cuvenită avocatelor aflate în concediu de creştere a copilului să fie de 40% din venitul de referinţă, stabilit pentru 2010 la 2.300 de lei”. Prin urmare, cuantumul indemnizaţiei, indiferent de contribuţia acestora către Casa de asigurări a Avocaţilor, va fi de 960 lei pe lună.
Însă, adaugă Boantă, în cazul în care o avocată primeşte indemnizaţie şi de la statul român, în baza impozitului plătit pe veniturile obţinute, Casa de Asigurări a Avocaţilor va plăti doar „diferenţa dintre 960 de lei şi suma primită de la stat”. Practic, dacă o mamă avocat primeşte de la stat indemnizaţia minimă de 600 de lei, va mai primi de la casa avocaţilor maximum 360 de lei. Şi, cum majoritatea avocatelor beneficiază de indemnizaţii mai mari de 600 de lei de la stat, nu vor mai primi nimic de pe urma contribuţiilor către propria casă de asigurări. Asta pentru că, şi casele avocaţilor au fost afectate de criză şi, susţin avocatele, abia mai au bani de pensii.
Sute de mame-avocate, afectate de decizia UNBR
„Indemnizaţia medie este de 10-15 milioane lei vechi, aşa că vom rămâne doar cu banii d