Proprietarii locuinţelor vechi nu sunt disperaţi după bani şi ţin preţurile sus
În schimb cmpaniile au nevoie de cash flow şi fac reduceri după reducei
Ultimul paradox al rezidenţialului românesc în general şi bucureştean în special este cel al diferenţei de preţ dintre locuinţele noi şi cele vechi. După ce sectorul chiriilor din Capitală nu a putut fi salvat în acest început de toamnă, odată cu revenirea studenţilor, nici cel al tranzacţiilor nu mai acţionează conform cu realitatea din piaţa locală, din ce în ce mai inexistentă. Astfel, apartamentele construite înainte de 1997 sunt mai scumpe decât cele în anii recenţi. "Preţurile medii de vânzare pe metrul pătrat ale apartamentelor noi din Bucureşti au ajuns în unele cazuri să fie mai mici cu 15% decât cele ale locuinţelor din blocurile construite după 1977 din aceeaşi zonă", reiese dintr-o analiză a fondului norvegian de investiţii Romania Invest. Analiza a fost realizată în perioada iulie-septembrie 2010, pe baza preţurilor apartamentelor din portofoliul fondului de investiţii, în cazul locuinţelor noi, şi luând în calcul preţurile promovate de agenţii şi site-uri imobiliare, la cele vechi.
Rezultatele, în urma studierii ofertelor, arată că preţul de vânzare pe metrul pătrat al locuinţelor noi este mai mic cu 1% până la 40% decât cele vechi, în funcţie de zonă şi de numărul apartamentelor.
BeIgloo: Proprietarii de apartamente nu sunt realişti, nu au interes să dezgheţe piaţa
Potrivit Nimrod Zvik, directorul de marketing al BeIgloo, companie norvegiană ce deţine în România peste 800 de apartamente în toată ţara, explicaţia este aceea că proprietarii particulari nu au interesul ca piaţa să-şi revină. "Apartamentele vechi sunt mai scumpe decât cele noi, deoarece proprietarii particulari nu au afaceri şi nu au de ce să coboare preţurile. Ei nu au interesul să dezg