Potrivit datelor furnizate de Parchetul General, incendiul izbucnit în Secţia de Anestezie – Terapie pentru nou-născuţi de la Maternitatea Giuleşti s-a produs ca urmare a supraîncălzirii unui ştecher. Aflaţi opinia unui expert hunedorean în instalaţii electrice privitoare la cauzele incendiului fatal.
Aflaţi opinia unui expert hunedoarean în instalaţii electrice privitor la singura cauză posibilă a generării incendiului care a ucis şase bebeluşi.
Normal0falsefalsefalseMicrosoftInternetExplorer4Potrivit raportului de expertiză întocmit de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX), cauza este una de natură electrică. Concluziile raportului vor fi depuse la dosarul instrumentat de procurorii Parchetului General în legătură cu incendiul izbucnit pe 16 august la Maternitatea Giuleşti, soldat cu moartea a şase nou-născuţi şi rănirea altor cinci. În acest dosar, procurorii au pus sub urmărire penală trei persoane, asistenta Florentina Cîrstea (aflată în arest preventiv), şeful Serviciului tehnic al Spitalului, Vasile Dima şi medicul Adrian Ioan Toma, şeful secţiei de Neonatologie.
Verdict: suprasarcină
Potrivit lui Ioan Surugiu, maistru electrician, expert cu o experienţă de peste 25 de ani în domeniul instalaţiilor electrice, singura posibilitate ca un ştecher să se supraîncălzească şi să ia foc este o suprasarcină electrică. “Chiar dacă prizele ar fi fost de o calitate slabă, nu s-ar fi întâmplat nimic dacă instalaţia ar fi fost calibrată corect. Chiar dacă e un turcism, un ştecher nu se aprinde în priză dacă nu apare o supraîncărcare electrică a reţelei. Cu alte cuvinte au fost prea mulţi consumatori pe o instalaţie prea slabă”, spune Ioan Surugiu. Acesta este de părere că evenimentul tragic de la Giuleşti ar fi putut fi provocat de un defect de proiectare al instala