Deşi unii se aşteptau la o ieşire din recesiune, cel mai probabil PIB al României a scăzut în perioada iulie-septembrie, atât faţă de 2009, cât şi faţă de trimestrul anterior. În iulie 2010, producţia industrială crescuse cu 2,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, spun specialiştii Institutului Naţional de Statistică (INS). Tot ei arată că volumul cifrei de afaceri pentru serviciile prestate populaţiei (de la hoteluri şi restaurante la activităţi recreative şi d
Deşi unii se aşteptau la o ieşire din recesiune, cel mai probabil PIB al României a scăzut în perioada iulie-septembrie, atât faţă de 2009, cât şi faţă de trimestrul anterior.
În iulie 2010, producţia industrială crescuse cu 2,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, spun specialiştii Institutului Naţional de Statistică (INS). Tot ei arată că volumul cifrei de afaceri pentru serviciile prestate populaţiei (de la hoteluri şi restaurante la activităţi recreative şi de la întreţinere corporală la pompe funebre) a crescut în luna a şaptea cu 12,7% faţă de perioada similară a lui 2009. „Se pare că şi impactul inundaţiilor asupra producţiei agricole a fost mai mic decât se aştepta“, spune Lucian Anghel, economistul-şef al Băncii Comerciale Române. Nu în ultimul rând, consumul de energie electrică (pe care mulţi experţi îl pun în relaţie directă cu evoluţia economiei) s-a majorat cu 4,5% în iulie 2010 faţă de iulie 2009.
De cealaltă parte stau, însă, evoluţiile din iulie (2010 vs 2009) consemnate în construcţii (-22,5%), comerţul cu amănuntul (-8,6%) ori comerţul cu autovehicule (-6,7%). Desigur că datele oficiale pe o singură lună sunt insuficiente pentru a identifica direcţia în care se îndreaptă economia. Dar de vreme ce ştim că în iulie a crescut TVA, au scăzut salariile bugetarilor şi au continuat concedierile din sistemul public, lucrurile încep să devină ceva mai clare.
Poate -2