Veniturile totale ale României au înregistrat, în primele 8 luni ale acestui an, o scădere de peste 2%, faţă de perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, există unele judeţe care au reuşit să-şi crească veniturile, în ciuda recesiunii.
Pe primul loc în acest top se află judeţul Giurgiu, care a realizat o creştere de peste 15%, urmat de Ilfov, unde creşterea a fost de 10%, faţă de primele 8 luni ale lui 2009, conform ultimelor date privind execuţia bugetară, publicate de Ministerul de Finanţe.
Aradul a avut venituri cu aproape 8% mai mari, în timp ce Bistriţa Năsăud a obţinut o creştere de 7,5%. Şi Capitala a avut o creştere a veniturilor, în raport cu 2009, creştere care s-a situat la 7,4%.
La extremitatea cealaltă se află judeţele care au avut cele mai mari scăderi de venituri. Pe primele două locuri se află Bihor şi Bacău, unde s-au înregistrat scăderi de peste 30% faţă de primele 8 luni ale anului trecut, la mare distanţă de Timiş, unde veniturile au scăzut cu doar 8%.
Potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanţelor, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit bugetar de 20,9 miliarde lei în primele opt luni, echivalentul a 4,1% din PIB, după ce a urcat în august cu aproape un miliard de lei, cifre prezentate încă de luni de Mediafax.
În primele opt luni, creşteri importante pe partea de venituri au mai fost înregistrate la accize, care au urcat cu 11,7%, la 10,73 miliarde de lei. Ponderea accizelor în total veniuri este de 10,1%.
Impozitele şi taxele pe proprietate au contribuit la veniturile bugetare cu 2,5 miliarde de lei, cu 12,9% mai mult faţă de perioada similară din 2009.
Pe de altă parte, încasările din impozitul pe profit au scăzut cu 2%, la 7,5 miliarde de lei, în timp ce veniturile din impozitul pe salarii şi venit s-au redus cu 5,1%, la 11,86 miliard