Scoala chinezeasca de medicina spune ca boala se produce acolo unde nu exista armonie intre trup si suflet. Dupa medicina chinezeasca, aceasta armonie se obtine numai printr-o alimentatie echilibrata din punct de vedere energetic.
In cazul alimentelor cu care ne hranim, echilibru inseamna sa mancam zilnic produse care corespund celor 5 tipuri ale gustului: amar, acru, dulce, iute si sarat.
Amar
Substantele amare din unele alimente provoaca eliminarea lichidelor din organism. Cimbrul, salvia, oregano sunt condimente amare care nu ar trebui sa lipseasca din bucatarie.
Salata verde si papadia au o actiune calmanta, potolesc agitatia interna.
Nu tot ce este amar este si sanatos. Ceaiul negru si cafeaua, consumate in exces, predispun la agitatie, insomnie, iritare nervoasa.
Acru
Alimentele acre calmeaza si racoresc. Ca sa evitati starile de nervozitate puternica, de agitatie interna de nestavilit, se recomanda iaurt, varza murata, fructe acre, muraturi, branza de vaci, ceai de fructe. Toate acestea si inca multe alte alimente nenumite au o actiune benefica asupra psihicului nostru.
Dulce
Alimentele dulci dau energia necesara activitatii noastre de zi cu zi. Asta nu inseamna ca trebuie sa exageram si sa consumam toata cutia cu bomboane de ciocolata sau borcanul cu dulceata.
Excesul de dulce face rau ca si lipsa dulcelui din organism.
De aceea e recomandat sa fim ponderati si sa consumam mai multe fructe si legume dulci. Si, in loc de zahar, la ceai sau la cafea, sa folosim mierea de albine, un produs alimentar natural suta la suta.
Iute
Adesea, simtim o stare de epuizare, un frig interior ori mainile si picioarele foarte reci. Ne simtim ca facuti din deseuri. Putem scapa de aceste blocaje de energie daca mancam condimente i