Nici muncitorii de ocazie şi nici angajatorii nu văd cu ochi buni iniţiativa de reglementare a raporturilor de muncă ale zilierilor. Cei care angajează oameni „cu ziua” au găsit deja soluţiile de a fenta legea care prevede taxa de 16% percepută pentru fiecare zilier.
CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!
Noul proiect de lege prin care se creează cadru legal pentru zilieri are în vedere activităţi cu caracter ocazional cum ar fi activităţile gospodăreşti, agricultură, pomicultură, silvicultură şi exploatări forestiere, vânătoare şi pescuit, piscicultură şi acvacultură, spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, activităţi cu caracter cultural.
Impozit progresiv: statul pierde mult, săracii câştigă puţin
Grevele şi creşterile de taxe „ruginesc“ guvernele europene
Au fugit de TVA şi au dat de tac'su!
Dacă în multe dintre aceste activităţi se ştie clar că se lucrează cu zilieri, în activităţile gospodăreşti va fi imposibil de depistat dacă există o relaţie clară la nivel de angajat cu ziua şi angajator. Cei mai mulţi fie vor invoca faptul că au rude şi prieteni ca ajutoare, fie vor motiva că, în fond, se într-ajutorează mergând la lucru de la unii la alţii.
Prinde orbul, scoate-i ochii
În comuna Văleni, judeţul Olt, doar câţiva gospodari ceva mai atenţi la ştirile difuzate la radio sau TV aflaseră câteva informaţii vagi despre ce li se pregăteşte angajatorilor şi muncitorilor cu ziua. Dar nici ei nu păreau tulburaţi de veşti, ci mai degrabă amuzaţi de faptul că în veci nu vor fi prinşi dacă lucrează cu ziua prin vecini.
Pe drumul principal, Ion Năstase (42 de ani) trecea cu o mistrie în mână.
„Păi, dacă eu mă duc la nea Mihai Bejleagă, să zicem, să-l ajut să-şi toarne o temelie la casă şi omul mă plăteşte pentru ziua muncă efectuată, poate cineva să probeze că nea Mihai mi-a dat