Vasile Marina din Certeze nu ştie să citească sau să scrie, dar pictează peisaje şi portrete de oameni din satul său natal, apreciate de criticii de artă. Nu are studii de artă, nici nu a auzit de Grigorescu, Luchian sau Picasso, însă tablourile pe care le pictează îi impresionează pe toţi care ajung să le vadă.
Este vorba despre Vasile Marina, un oşan din Certeze în vârstă de 17 ani. Când era în clasa I, a avut un accident. L-a lovit o maşină, iar de atunci are probleme în a reţine învăţătura de la şcoală. Deşi a terminat, pe hârtie, opt clase, la şcoala ajutătoare, Vasile nu ştie să scrie sau să citească. „De câte ori îl puneam să-şi facă temele, în loc să scrie, el picta. Chiar şi literele le picta“, spune mama sa, Floare Marina, casnică.
Nu are un diagnostic clar, pentru afecţiunea pe care o are, însă mama sa spune că suferă de un „blocaj psihologic“. Vâzând că băiatul nu se îndeamnă la carte, părinţii săi, oameni simpli de la ţară, l-au încurajat pe Vasile să picteze. Orice. De la peisajul din spatele casei, la vacile care pasc în iarbă, oşeni care dansează în strai popular, clopurile şi straiele populare, pe care mama sa le ornează cu mărgele. Aşa a ajuns Vasile Marina pictor. „Părinţii mei s-au gândit că pot câştiga o pâine din asta. Şi acum fac picturi la comandă, pe pereţii din casele din Certeze, în camerele copiilor, cu Tom şi Jerry sau Albă ca Zăpada. Iau cam 200-300 de euro pe o lucrare din asta”, spune Vasile. Cu banii obţinuţi, îşi iau vopsele, să fac tablourile care îi plac mie, nu cele făcute la comandă, precizează tânărul. De altfel, a început să vândă şi din tablourile pe care le face pentru el. Cam 200-250 de euro ia pe un sigur tablou, în funcţie de mărinimia cumpărătorului. „Numai că oamenii din zona noastră sunt cam zgârciţi şi se tocmesc şi pentru 50 de euro“, mai spune Vasile.
Al doilea Henri Rousseau
A fost