Fundatia Alpha Transilvană, în parteneriat cu Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş, a finalizat a doua etapă a „Hărţii Sociale a judeţului Mureş", pentru stabilirea nevoilor de servicii sociale în judeţ.
Proiectul reliefează o serie de „pete albe", ceea ce înseamnă lipsa unor astfel de servicii. „Din păcate, există, încă, multe dezechilibre, mai ales între zona urbană şi cea rurală. Aproape 40% dintre serviciile sociale se găsesc la Târgu-Mureş, în condiţiile în care populaţia oraşului reşedinţă de judeţ reprezintă 25% din populaţia judeţului. Din 91 de localităţi rurale, doar în 34 funcţionează un astfel de serviciu, în timp ce în 57 nu funcţionează nici măcar unul", a declarat directorul Fundaţiei Alpha Transilvană, Andreia Moraru.
Finanţarea serviciilor sociale
Proiectul-pilot scoate la iveală dezechilibre şi la capitolul finanţarea serviciilor sociale, care se face în proporţie de 94,7% din fonduri publice, doar 3,1% reprezentând donaţii. „Dezechilibrele sunt, într-adevăr mari. Noi dorim să atragem atenţia autorităţilor locale cu privire la lipsa unor servicii sociale, pentru că, practic, legea prevede existenţa acestora în localităţi. Cu toate acestea, se observă acele pete albe, respectiv lipsa serviciilor sociale, de pildă, în zona Luduş şi Iernut şi mai ales în zona de câmpie. Peste 50 de localităţi nu au nici măcar un serviciu social", a declarat managerul de proiect, Koreck Mária. Potrivit studiului, din 84 de furnizori de servicii sociale identificaţi, doar 13 sunt furnizori publici, iar din 208 de servicii sociale doar 66 sunt servicii publice.